Ook beelddenken is iets waar ik zeer bekend mee ben. Ik doe het zelf ook!
Nooit geweten dat dit iets was wat niet eens zo vaak voorkomt. Voor mij was en is het doodnormaal. Maar, het brengt ook wat moeilijkheden met zich mee dat vooral op de basisschool te merken is. Sommige vakken worden hierdoor wat moeilijker. En niet omdat je niet slim genoeg bent, maar omdat je breintje gewoon even anders in elkaar zit dan die van anderen.
Beelddenken komt heel vaak voor bij mensen die hoogsensitief zijn.
Iedereen wordt natuurlijk geboren als beelddenker, maar zodra taal wordt geleerd, gaat dit over in taaldenken. Het visuele leersysteem wordt dan overgenomen door het verbale leersysteem (moeilijke woorden he?!) Zo rond je vierde levensjaar ontwikkel je een voorkeur voor één van de twee leersystemen. Bij beelddenken wordt in beelden gedacht en dit gaat heel snel; 32 plaatjes per seconde tegenover 2 woorden per seconde.
Je hersenen bestaan uit twee helften. De linkerkant houdt zich bezig met het logische en rationele (meer de feitjes) en daarmee het taaldenken en de rechterkant gaat over het voelen, beelden, intuitie, creativiteit en daarmee het beelddenken. Bij hoogsensitieve kinderen is de rechterhersenhelft dus veel actiever en daarom zullen er veel beelddenkers tussen de HSP’tjes zitten.
Beelddenken kort uitgelegd is simpel: Als een taaldenker aan een strand denkt, ziet hij/zij het woord strand voor zich en de betekenis ervan: een stuk land met fijn zand dat aan zee ligt, waar mensen heen gaan om te zonnen en te zwemmen. Een beelddenker ziet het strand voor zich en stelt zich voor hoe het is om te liggen op een mooi strand in de zon. Vaak gaat deze gedachte samen met eigen herinneringen aan het strand.
Probeer het ook maar met het woord boom. Zie je de letters voor je gehakt of geplakt of zie je een mooie grote boom met mooie groene blaadjes voor je op bijvoorbeeld een grasveld met bloemetjes?